9. jun, 2013

Forebygg at hunden jager sau/rein

Har dere ikke vært med hunden på aversjonsdressurkurs mot sau og evt. rein, så husk å få det gjort! Mye sau i utmarka nå, og der blir de gjerne til langt utover høsten. Før eller siden går man seg rett på de (og gjerne før enn siden).

Best resultat av aversjonsdressurkurset får du som oftest hvis hunden ikke har vært i kontakt med sau/rein før dressuren. Ikke glem viktigheten av dummy i for- og etter kant av testen(e)! Mange lokale hundeklubber/jeger og fiskerforeninger kjører slike tester flere ganger i løpet av sesongen, sjekk opp i ditt lokalmiljø. Husk også at selv om du får et “bevis” på at hunden har bestått testen, så er det ingen garanti. Observer hundens reaksjon på møte med sau/rein etter at den har vært testet. Faller hundes øre, den gjør seg liten og unnselig og ikke ser direkte på sauen forteller den gjerne at “jeg er veldig snill og har ikke tenkt å gjøre deg noe, så la meg også være i fred”. Topper hunden ørene og viser tydelig interesse for sauen kan det være at den ikke har full respekt for sauen. At hunden observerer og følger sauen med synet kan også være for å ha oversikt over hvor i terrenget sauen befinner seg.

Hver og en lærer sin hund å kjenne, så følg med på atferden ved møte med sau.

Uansett  – ikke oppsøk sau unødig, og hvis du går deg på noen sauer på din ferd, så gå stilt og rolig utenom uten å lage noe dramatikk, da går det nok bææææææære godt🙂